L’educació ajuda a conèixer, comprendre i sentir les realitats dels altres, a pararse a reflexionar sobre aspectes vitals per al desenvolupament adequat del món. Totes i tots tenim dret a ser tractats amb respecte, lliures de discriminació, coerció o manipulació. Des de Save the Children volem promoure la col·laboració entre iguals, per apropar la dignitat a nenes i nens del món.
El material didàctic proposat acosta una altra forma de mirar les circumstàncies de diferents persones al món, convidant a sortir del narcisisme, l’egocentrisme i afavorint la participació en favor de la justícia, la igualtat de drets i la dignitat.
Ètnia, rohingya, tacte, amabilitat, suport, cura, identitat, protecció, seguretat, refugiats, somnis, fronteres, conflicte, sentiments, igualtat, seguretat, ajuda, violència, experiències, valors i actituds positives i negatives per a la vida.
En el disseny de les activitats es tenen presents tres processos metodològics que s’ajusten a l’aprenentatge curricular dels diferents nivells educatius:
– CONÈIXER: procés d’escoltar, descobrir i comprendre la informació.
– REFLEXIONAR: procés d’anàlisi per arribar a conclusions individuals i grupals
– PARTICIPAR: procés d’acció i creació responsable a favor de la comunitat i que té com a objectiu la justícia i la igualtat d’oportunitats.
Edat: 3-6 anys
Fer servir el tacte per a ser amables i demostrar l’afecte; busquem objectes a través de la investigació tàctil per tal de menar les nenes i els nens a correlacionar la sensibilitat tàctil i les necessitats dels altres.
5 o 6 caixes de cartró tancades amb una obertura circular a cada costat (una obertura per participant) per introduir-hi les mans i reconèixer els objectes a l’interior. Objectes adequats a les diferents edats (per a l’activitat, totes les caixes han de contenir cordons, esponges, plomes, palletes, cotó, gases, pintures de cera i altres coses que es considerin oportunes).
Investiguem a través del tacte (10-15 min)
Es distribueixen per l’aula les caixes de cartró tancades amb diferents objectes a dins (coses suaus, de diferents formes, coses dures, llargues, toves, curtes, rugoses...). Les nenes i els nens hi introdueixen la mà i investiguen els objectes a través del tacte.
Ronda de diàleg sobre el Sr. Tacte (10 -15 min)
Ens reunim i la mestra explica que el Sr. Tacte serveix per descobrir, reconèixer, tocar; el Sr. Tacte és com els ulls de la pell. Ser amable és una de les millors coses del Sr. Tacte; per contra, fer mal i donar empentes és de les pitjors coses del Sr. Tacte. Tenir amb nosaltres un bon Sr. Tacte és fonamental per sentir, ser feliç, estimar i expressar.
Busquem objectes amb el tacte per a nens i nenes rohingyes que necessiten el nostre suport (15 min)
La mestra convida el grup a cercar objectes per a nens i nenes rohingyes que han hagut de marxar de casa seva i són en un camp de refugiats:
Com a tasca prèvia, informem les famílies de l’activitat «Sr. Tacte» i els demanem ajuda per portar de casa cinc objectes petits interessants al tacte, sense que les nenes i els nens els vegin.
Informem les famílies que les mostres d’estima, d’afecte i la cura envers altres iguals eleven l’autoestima en nenes i nens i els ajuden a construir-se emocionalment, el nostre amor els ajuda a gestionar les pors naturals que sorgeixen en les diferents edats, tot fomentant un grau de sensibilitat saludable.
La mestra pot crear més situacions de nenes i nens refugiats rohingyes per seguir descobrint objectes.
El temps emprat en les diferents fases de l’activitat és orientatiu, es pot estendre o escurçar segons el criteri docent i l’edat dels participants.
Tanquem l’activitat informant que participem a la cursa solidària per tal que nenes i nens rohingyes tinguin la possibilitat de viure en bones condicions i sense violència.
Edat: 6-9 anys
Que nenes i nens reflexionin sobre la història d’en Globus, sobre la necessitat de tenir un criteri de cura i una actitud de rebuig davant la violència, les injustícies i les violacions de drets.
Història d’en Globus, llapis, bolígrafs, un paper per participant amb la pregunta «Què creus que ha après en Globus?», pintures de colors, cola, retoladors i paper continu per a mural.
Explicar la història d’en Globus (10 min)
La mestra llegeix la història d’en Globus: «A en Globus li encanta canviar de forma, depèn amb qui estigui és d’una manera o d’una altra, si està amb un quadrat es torna quadrat, si està amb un telèfon es converteix en telèfon, si està amb una llimona canvia la seva forma a la d’una llimona, si està amb una navalla s’adapta a navalla, si està amb una pistola esdevé pistola, si està amb un tanc es fa tanc...
»Els seus amics estaven espantats, no el podien reconèixer. “Qui ets tu?”, li deien. “No ens agrada en què t’estàs convertint: pistoles, navalles, tancs... No ens agrada la violència, no ens agrada l’odi, les violacions...” Els seus amics van pensar a posar-se en contacte amb Save the Children i convidar en Globus a conèixer nens i nenes rohingyes, nens i nenes musulmans que han sobreviscut a la violència extrema, a la discriminació, a l’assetjament, que han hagut de fugir del seu país d’origen i caminar molts quilòmetres per arribar a un camp de refugiats del país veí. Viuen amb por, pobresa i molta preocupació per la vida futura a causa de la violència. Quan en Globus va tornar els va dir als seus amics: “He après una cosa molt important”.»
Descobrim què va aprendre en Globus (10 min)
La mestra o el mestre reparteix un paper a cada participant amb la pregunta «Què creus que ha après en Globus?», deixa uns minuts per a respondre, recull les respostes i les fica en una bossa. Les respostes són anònimes.
Posada en comú de respostes (30 min)
El docent convida cada participant del grup a agafar a l’atzar un paper de la bossa de respostes, llegir-lo al grup i enganxar-lo en un mural. En acabat de llegir totes les respostes, la mestra escriu al mural de manera molt visible: «Tots som únics i tenim dret a ser tractats amb respecte i a tractar amb respecte. Lliures de discriminació. Això va aprendre en Globus:»
Seguidament, enganxa la història d’en Globus al mural i convida els participants a decorar el mural amb pintures.
La mestra o el mestre pot tornar a llegir la història si ho considera necessari.
Segons l’edat dels participants, es pot afavorir el debat per reflexionar sobre allò que s’ha après i/o formar grups de treball amb una posada en comú. L’activitat es pot adaptar a alumnes de més edat.
Us convidem a fer una foto final amb el mural realitzat i enviar-la a Save the Children.
Expliquem que la cursa solidària busca suport perquè nens i nenes rohingyes tinguin oportunitats per viure amb dignitat i sense violència.
Edat: 9-12 anys
Que els participants ajudin la Sra. Pepita a conèixer l’ètnia rohingya, a informar-se sobre la seva situació i a entendre perquè el seu suport és necessari.
Informació sobre els rohingyes (dossier de la cursa solidària, vídeos, articles web de Save the Children...), cartolines, retoladors, cola, pintures, pautes per als grups.
Posar-se en situació (5 min)
La mestra explica el següent: «La Pepita San Juan és una senyora de 65 anys que viu a Palència i es va posar en contacte amb Save the Children perquè vol ajudar a fer que el món sigui millor. Save the Children li va proposar donar suport a la cursa solidària, col·laborant per la vida amb dignitat i sense violència de nens i nenes rohingyes. La Pepita necessita coneixe’ls, reflexionar sobre la seva situació i sentir que el seu suport és important».
Pautes de col·laboració (15 min)
La mestra informa que Save the Children demana la nostra col·laboració per explicar a la Pepita que el seu suport és necessari i ens diu que seguim unes pautes clares:
Componem un gran cartell (15 min)
Posem en comú els murals fets per cada grup i donem forma a un gran cartell grupal per enviarne la fotografia o vídeo a Save The Children i que les diferents persones entenguin que cooperar és molt important.
És important veure vídeos de Save the Children i obtenir informació sobre la realitat dels nens i les nenes refugiats rohingyes.
L’activitat es pot adaptar a alumnes de més edat.
Assenyalem que les accions són el resultat d’una comunitat; si un coopera amb bones accions, la comunicat creixerà. Per això és tan important participar en accions com la cursa solidària, perquè formem comunitat per donar suport al fet que nens i nenes tinguin oportunitats de viure amb dignitat.
Edat: 12-15 anys
Que els participants imaginin que són en dos espais interestel·lars polaritzats, l’espai de dalt i l’espai de baix, dividits entre valors positius i valors negatius per a la vida. Les persones de tots dos espais es barregen en grups de treball per donar suport a la missió d’aconseguir una vida amb dignitat entre les nenes i els nens de l’ètnia rohingya. Què passarà?
Un paperet per alumne i alumna per dividir la classe entre dos espais, el de dalt i el de baix, bolígrafs, retoladors, cartolines i paper.
Dividim la classe en dos espais interestel·lars (10 min)
La mestra informa que imaginem que som en dos espais interestel·lars diferenciats, des d’on contemplem la Terra i la planifiquem: «l’espai de dalt», compost de persones amb il·lusions, confiança, somnis i bons pensaments, i «l’espai de baix», ple de persones mentideres, egoistes, hipòcrites, falses i violentes.
Es reparteix un paperet per participant per dividir la classe entre l’espai de dalt i el de baix; tenim uns minuts per ficar-nos en el paper que ens ha tocat.
Conformem grups de treball per barrejar espais (5 min)
Els participants tenen cinc minuts per formar grups de treball de cinc participants, en què convisquin habitants de l’espai de dalt i del de baix.
Complim la missió per grups (15 min)
Cada grup de treball té una missió per complir: «Construir túnels plens d’actituds, valors i coses importants per a la vida amb dignitat de l’ètnia rohingya». Es reparteixen per grup cartolines i retoladors per plasmar túnels construïts amb pedres que compleixin la missió. Per a ells és molt important que tots, els de dalt i els de baix, estiguin d’acord que aquests valors i actituds són els importants.
Posada en comú de l’experiència dels grups (20 min)
Cada grup explica què ha passat: s’ha aconseguit la missió?, quines dificultats hem trobat?, a quines conclusions s’ha arribat?
Abans de dur a terme l’activitat, és important conèixer la informació de Save the Children (articles i vídeos) sobre els refugiats rohingyes.
Què t’emportes de l’activitat que s’ha realitzat?
Aconseguir desteixir tres teranyines que simbolitzen la violència exercida contra els rohingyes. Es teixeixen teranyines enviant un cabdell de llana d’unes persones a unes altres, i es cabdella de nou la madeixa de llana que simbolitza l’eliminació de la violència. Alhora que s’enreda i es desenreda el cabdell, cada participant envia paraules que fan i desfan la violència.
Tres cabdells de llana (amb uns quatre metres per persona participant).
Es divideix la classe en tres grups (5 min)
La mestra o el mestre divideix la classe en tres grups, que es col·loquen formant una rotllana, i els dona un cabdell de llana a cada un.
Teixir la teranyina de la violència (15 min)
Els participants de cada grup es queden quiets a lloc i comencen a teixir les teranyines de la violència: el primer envia el cabdell de llana a un altre i es queda amb el començament de la madeixa; de la mateixa manera, el segon agafa llana i envia el cabdell a un altre; així successivament fins que passa per tots els participants. Tots els participants subjecten entre les mans suports de llana. Alhora que cadascú envia el cabdell per teixir la teranyina, diu en veu alta a tot el grup una paraula que simbolitza la violència (guerra, discriminació, insult, maltractament...).
Desteixim la violència (20 min)
L’última persona que té el cabdell de llana després de teixir la teranyina, recull el cabdell i, tot caminant, va refent la madeixa; alhora diu la paraula contrària a la que li han enviat (ex.: guerra-pau). Quan el cabdell arriba a una altra companya, aquesta agafa el relleu refent el cabdell i continua caminant i dient una altra paraula contrària a l’enviada. Així es fan relleus successius fins a passar per tots els participants i desteixir la teranyina de la violència, al mateix temps que es refà el cabdell.
Es pot provar de fer l’activitat dividint la classe en dos grups.
Es pot provar de repetir l’activitat un cop realitzada, calculant els temps, per mirar de fer-la en el menor temps possible.
La mestra o el mestre explica la importància de participar en la cursa solidària per donar suport al futur sense violència i amb dignitat dels nens i les nenes rohingyes.